ADANA Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, kene ısırı ile ortaya çıkan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hadiselerine ait “Dünyada KKKA’ya yakalanan şahıslarda mevt oranı yüzde 40’lara kadar çıkarken, ülkemizde bu oran yaklaşık yüzde 5 civarındadır. Fakat kelam konusu insan hayatı olunca, bu oran da epey önemli ve dikkate değerdir” dedi.
Yaz ayları ile birlikte kenenin görünürlüğü artarken, uzmanlar bilhassa kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşları KKKA olaylarına karşı uyarıyor. Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, “Keneler çoklukla yaz aylarında görülse de ilkbahardan sonra hadiselerde önemli artış yaşandı. Son devirde ülkemizde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) sıkça konuşulmaya başlandı. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, viral bir enfeksiyondur ve ekseriyetle keneler aracılığıyla insanlara bulaşır. Keneler, virüsü taşıyan hayvanlardan aldıkları kan yoluyla bu hastalığı insanlara direkt bulaştırabilir” dedi.
‘BU HASTALIK ÖLÜMCÜL OLABİLİR’
‘KAN EMDİKÇE BÜYÜRLER’
‘BİLİNÇSİZ MÜDAHALE’ UYARISI: YAYILMASINA YER HAZIRLAR
Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, “Ayrıca KKKA hastalığı geçirmiş bir insanın kanıyla ya da virüs taşıyan bir hayvanın kanıyla temas edilmesi durumunda da bulaş riski vardır. Evcil hayvan sahipleri de dikkatli olmalı; hayvanlarına tertipli olarak kene ilaçları ve parazit aşıları yaptırmalıdır. Ayrıyeten tabiata giden bireylerin sinek kovucu sprey ya da losyon kullanmaları da yararlı olacaktır. Bedeninizde bir kene ısırığı varsa, ‘bize bir şey olmaz, ezip geçelim’ yaklaşımı mutlaka yanlışsız değildir. Bir veteriner tabip olarak belirtmek isterim ki virüs taşıyan keneleri dış görünüşlerinden ayırt etmek mümkün değildir; kesinlikle laboratuvar ortamında incelenmeleri gerekir ‘Bana bir şey olmaz’, ‘Yıllardır bu işle uğraşıyorum, bana hastalık bulaşmaz’ üzere kanılar son derece yanlıştır. Zira KKKA üzere önemli hastalıklar, bağışıklık ayırt etmeksizin herkese bulaşabilir. Bu hastalık bulaştığında bedende kırgınlık, yüksek ateş, kas ağrısı ve kimi kanama odakları üzere önemli belirtiler ortaya çıkar. Bu yüzden kene ısırığını fark eden şahısların, semptomların başlamasını beklemeden en kısa müddette sıhhat kuruluşlarına başvurmaları hayati ehemmiyet taşır. Ayrıyeten keneye katiyetle çıplak elle dokunulmamalı; çıkartılması gerekiyorsa eldiven giyilmeli ya da profesyonel yardım alınmalıdır. Bilinçsizce yapılan her müdahale, virüsün yayılmasına yer hazırlayabilir. Virüsü hayvanlar taşır lakin hasta olmazlar” diye konuştu.
More Stories
Beşiktaş Kulübü, genç futbolcusu Adnan Karahisar’ı Adana 01 FK’ye kiraladı
Zeydan Karalar’ın emniyetteki sözü ortaya çıktı
Adana’da Hırsızlık Yapan Sanığa 8 Yıl Mahpus Cezası