Adana’nın Kozan ilçesinde dayanışma örneği sergileyen 2 bayan bayram öncesi klasik baklava üretimini çıkara dönüştürdü. Sipariş üzerine günde 10-12 tepsi baklava hazırlayan bayanlar, mesken ekonomilerine dayanak olarak örf ve adetleri de yaşatmaya katkı sağladı.
Kozan’da mesken hanımı 3 çocuk annesi Sevil Aksoy ile 2 çocuk annesi Gönül Acar, Kurban Bayramı öncesinde klâsik el imali baklava üretimine başladı. Yalnızca kendi aileleri için değil, etraftan gelen siparişler doğrultusunda da üretim yapan bayanlar, bayram hazırlıklarını ekonomik çıkara çevirmeyi başardı.
“Gelenek iktisada dönüştü”
Arkadaşlarıyla birlikte başladıkları bu teşebbüsün vakitle gelir kapısına dönüştüğünü belirten Gönül Acar, “Evli, iki çocuk annesiyim. Arkadaşlarımın teklifiyle her bayram klasik olarak hazırladığımız konut imali baklavayı ve yöresel eserleri, sipariş alarak satmaya başladık. Doğal eserleri tercih eden, çalışıp kendi yapmaya vakti olmayan bayanlar bilhassa bizden alışveriş yapıyor. Günde 10-12 tepsi baklava hazırlıyoruz. Ayrıyeten mesken üretimi şehriye, mantı, içli köfte ve ekşili köfte de en çok sipariş aldığımız eserler arasında” dedi.
“Doğal eserlere ilgi arttı”
3 çocuk annesi Sevil Aksoy ise bilhassa son periyotta besin kontrollerinde çıkan aksilikler nedeniyle konut üretimi ve doğal eserlere olan ilginin arttığını söyledi. Aksoy, “Başta yalnızca meskenimiz için hazırlıyorduk. Etrafımızdan gelen ağır beğeni üzerine bu işi büyütmeye karar verdik. Kozan’da üretilen doğal tereyağı ve yerli cevizle lezzetli baklavalar yapıyoruz. Glikoz kullanmıyoruz. Antep baklavası kadar meşhur olmasa da Adana’nın 10 katlı mesken baklavası bölgemizde ağır ilgi görüyor. Bu iş, bayan dayanışmasının hoş bir örneği oldu. Her bayanın konutunda başarabileceği bir iş olduğuna inanıyorum” diye konuştu. – ADANA
More Stories
Türkiye’nin Kurban Dayanışması Afrika’ya Ulaştı
Adana’da Sulama Kanalında Can Pazarı: 15 Yaşındaki Çocuk Hayatını Kaybetti
Gaziantep’te 50 Dönüm Buğday Tarlası Yangında Yandı